The Bent Annexe II – Kew, VIC (Australia)

Hi there! How is it going? Building an annex to an existing construction is not always an easy task for designers. There are many different aspects and variables to be analysed by the Architects when they aim to create an extension that looks both harmonious to the natural environment as well as to the previous building. The Bent Annexe II is one of those harmonious and eye candy projects that makes us want to be there so badly!

In the realm of architectural wonders, there are designs that not only captivate the eye but also seamlessly integrate with the surrounding environment, creating a harmonious relationship between human habitat and nature. One such gem is the Bent Annexe II House, nestled in the serene landscape of Victoria, Australia. Designed by the Bent Architecture, this residence stands as a testament to innovative design principles and a deep respect for the natural world.

The existing building main facade as a traditional one level Australian house. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

Integrated kitchen, living and dining areas of the house extension with view to the beautiful external garden. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

Embracing the Landscape

Victoria, Australia, renowned for its picturesque landscapes and diverse flora and fauna, provides an idyllic setting for architectural experimentation. The Bent Annexe II House takes full advantage of this backdrop, with its design carefully crafted to blend in with the environment rather than disrupt it. Situated amidst lush greenery, the house appears as an extension of the landscape, its sleek lines and minimalist aesthetics enhancing the natural beauty that surrounds it.

The initial spatial concept for the house. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

House solar positioning scheme. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

The house main section showing the annex positioned to the East side. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

A Masterpiece of Contemporary Design

At first glance, the Bent Annexe II House exudes a sense of understated elegance. Its clean geometric and unusual forms and use of natural materials such as wood create a striking visual appeal. The architects at Bent Architecture have employed a thoughtful approach to design, prioritizing functionality without compromising on aesthetics. Every element of the house serves a purpose, from the large windows that flood the interior with natural light to the strategic placement of structural wooden elements that offer sun shading besides allowing panoramic views of the surrounding garden.

Detail of the house extension wooden structure and how it serves to support the landscape design with suspended planters bringing more privacy and shading to the dining area. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

The external facade of the annex building and its simplicity of design. It becomes visually permeable in one area and enclosed in other area preserving the privacy of the users. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

Sustainable Living Redefined

In an era where environmental sustainability is of paramount importance, the Bent Annexe II House sets a new standard for eco-friendly living. The architects have incorporated a range of sustainable features into the design, including passive solar design principles. By harnessing the natural resources available on-site such as sun light, the house minimizes its environmental footprint while providing a high level of comfort and convenience to its occupants.

Blurring the Boundaries

One of the most striking aspects of the Bent Annexe II House is its seamless integration of indoor and outdoor spaces. The architects have cleverly blurred the boundaries between the interior and exterior, allowing residents to feel connected to nature at all times. Expansive sliding glass doors open up the living areas to the surrounding landscape, creating a sense of continuity and flow. Whether lounging in the sun-drenched courtyard or enjoying a meal al fresco on the spacious kitchen/dining, occupants are constantly reminded of the beauty of the natural world.

The dining and kitchen area with its blurred boundaries to the beautifully designed backyard garden. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

The living area with its blurred boundaries to the beautifully designed backyard garden. Source: https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

A Sanctuary for the Senses

Beyond its architectural brilliance, the Bent Annexe II House offers a retreat for the senses. The interior spaces are thoughtfully designed to evoke a sense of tranquility and relaxation. Natural materials and muted color palettes create a calming atmosphere. In contrast, carefully curated furnishings and artwork add touches of warmth and character. Every aspect of the house has been meticulously crafted to engage the senses and enhance the overall living experience.

Conclusion

In the Bent Annexe II House, Bent Architecture has created more than just a dwelling. Above all, they have crafted a masterpiece that celebrates the beauty of nature and the ingenuity of human design. Set against the backdrop of Victoria’s breathtaking landscape, this house stands as a testament to the power of architecture to inspire, uplift, and connect us to the world around us. With its innovative design, sustainable features, and seamless integration with the environment, the Bent Annexe II House redefines what it means to live in harmony and contact with nature. ♣

 

 

 

Important Source and Front Cover Image:

https://www.bentarchitecture.com.au/bent-annexe-ii

0 comments
4 likes
Prev post: The Taj Mahal – Agra (India)Next post: The Star Forts – World

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Livro Destino Austrália
Recent Posts
Most Likes
Subscribe to Our Newsletter

Brazil